کتان

گیاه کتان، بَزرَگ (با نام علمی:Linum Usitatissimum) به معنی «مفیدترین» از دسته گیاهان گلدار، رده دولپه ای ها، راسته مالپیگی سانان، تیره کتانیان، سرده کتان می باشد. کتان اصالتاً متعلق به سرزمین های ساحل مدیترانه شرقی تا کشور هندوستان می باشد و احتمالاً برای نخستین بار در منطقه هلال حاصلخیز توسط کشاورزان پرورش یافت. گیاه کتان به شکل گسترده ای در اتیوپی و مصر باستان کشت می گردید. در کشور گرجستان، در غارهایی که متعلق به دوران ماقبل تاریخ است، کتان های خشک شده ای کشف شده است که مربوط به 30 هزار سال پیش از میلاد است. کانادا، چین، روسیه، هند، انگلستان، آمریکا، اتیوپی، قزاقستان، اوکراین و آرژانتین به ترتیب ده کشور برتر تولیدکننده کتان در جهان هستند.مغز گردو و بذر کتان دارای بیشترین اندازه اسید چرب امگا 3 در میان مواد غذایی گیاهی هستند.

ارقام اصلاح و تجاری شده شرکت توسعه کشت دانه های روغنی

کتان رقم تکاپو

  • تیپ رشدی پاییزه
  • مقاوم به خوابیدگی
  • متحمل به بیماری‏های رایج کتان
  • مقاوم به سرما
  • تعداد روز تا گلدهی 159 روز
  • میانگین عملکرد دانه 2331 کیلوگرم در هکتار
  • درصد روغن 33/05
  • قابل توصیه جهت کشت در مناطق معتدل و سرد

کتان رقم گلچین

  • تیپ رشدی پاییزه
  • مقاوم به خوابیدگی
  • متحمل به بیماری‏های رایج کتان
  • مقاوم به سرما
  • تعداد روز تا گلدهی 153 روز
  • میانگین عملکرد دانه 2109 کیلوگرم در هکتار
  • درصد روغن 37/44