دسته بندی: بولتن تخصصی ،

شماره 105 مردادماه 1399

  • نویسنده: علی زمان میرآبادی، میترا رمضانی، صلاح معتمدی، سارا کبیرنتاج، آیدین حسن زاده، رضاپور مهدی علمدارلو
  • سردبیر: علی زمان میرآبادی
  • ناشر: توسعه کشت دانه های روغنی
  • تعداد صفحات: 13
  • تاریخ نشر: تیر - ۱۳۹۹
  • زبان: فارسی
نسخه الکترونیکی
  • اهمیت توجه به تولید بذر کلزا در ایران Importance of considering the canola seed production in Iran

    نویسنده: علی زمان میرآبادی

    چکیده:

    بر اساس آمار گمرک، در دوازده ماهه سال 1397 در حدود 600 تن  بذر کلزا از  کشورهای فرانسه، اسپانیا، آلمان، صربستان و امارت متحده (مربوط به سایر کشورهای تولید کننده) به ارزش بیش از 300 میلیارد تومان وارد کشور شده است. در صورتیکه میزان مصرف بذر کلزا در هکتار را شش کیلوگرم در نظر بگیریم و سطح زیر کشت کلزا را در سال مذکور حدود 200 هزار هکتار  فرض نمائیم، می‏توان نتیجه گرفت به طور تقریبی بذر کلزا وارداتی در سال مذکور تامین کننده نیاز نصف سطوح کشت کلزا در کشور بوده است

    کلیدواژه:

    بذر دانه های روغنی ، توسعه کشت دانه های روغنی ، کلزا ،
  • نتایج مقالات جدید کاربردی مربوط به گیاه دانه روغنی کنجد New applied publications on sesame oilseed crop

    نویسنده: میترا رمضانی

    چکیده:

    کنجد(Sesamum indicum L. ) ، گیاهی دانه روغنی یک‏ساله متعلق به خانواده pedaliacea با برگهایی پهن، خود‏گشن و روز کوتاه است که معمولا طی 46-43 روز به گل می‏رود. عادت رشدی این گیاه به صورت نامحدود بوده و به همین دلیل کپسول‏ها به صورت یکنواخت نمی‏رسند. دانه کنجد حاوی روغن خوراکی و با کیفیتی است که برای پخت و پز و سالاد استفاده می‏شود. کنجد به دلیل درصد روغن بالا و مطلوب، به پادشاه دانه‏های روغنی مشهور است. روغن کنجد بی‏رنگ و بدون بو و بذرهای آن حاوی 64-46% روغن، 28-20% پروتئین، 16-14% قند و 7-5% مواد معدنی می‏باشند (Azam Khan et al, 2020). در این مقاله به بررسی برخی از مطالعات اخیر انجام شده جهت بهبود عملکرد و کیفیت کنجد در زمینه‏های به‏زراعی، به‏نژادی، بیوتکنولوژی و گیاهپزشکی پرداخته می‏شود.

    کلیدواژه:

    دانه های روغنی ، کنجد ،
  • کاشت، داشت و برداشت آفتابگردان Helianthus annuus L

    نویسنده: صلاح معتمدی

    چکیده:

    کلیدواژه:

    بذر دانه های روغنی ، آفتابگردان ،
  • بهبودهای حاصل در دانه‏ های روغنی به کمک بیوتکنولوژی مدرن (گیاه کلزا-قسمت اول) Oilseed crops improvement with the help of modern biotechnology (canola seed, part 1)

    نویسنده: سارا کبیرنتاج

    چکیده:

    گیاه کلزا (Brassica napus L.) سومین محصول مهم روغنی جهان بوده و در بین آن دسته از محصولات زراعی که هدف اصلاح ژنتیکی بوده‏اند، تاریخچه بی‏نظیری دارد بطوریکه یکی از اولین و پرشتاب‏ترین محصول اصلاح شده بیوتکنولوژیکی است. کلزا توسط تمدن‏های باستانی در آسیا و مدیترانه کشت و از روغن آن برای روشنایی استفاده می‏شد. این گیاه اولین بار 2000 سال قبل از میلاد مسیح در کشور هند کشف و در قرن 13 در اروپا کشت گردید. ارقام اولیه این گیاه کانادایی بوده و به عنوان روان‏کننده در کشتی‏های نیروی دریایی مورد استفاده قرار می‏گرفتند. کلزا تا پایان جنگ جهانی دوم، در کشورهای غربی جهت مقاصد خوراکی مورد بهره برداری قرار نمی‏گرفت ولیکن در آن زمان، کمبود چربی و روغن، منجر به بررسی چندین گونه از جمله گل آفتابگردان، گلرنگ، سویا و کلزا به عنوان منبع روغن خوراکی شد. در نتیجه‏ی این بررسی، گیاه کلزا در مناطق وسیعی از غرب کانادا توسط محققین سازگار شد. این سلسله رویکردها نهایتاً منجر به پیشرفت محصول کلزا دانه روغنی و اصلاح آن گردید (Beszterda & Nogala-Kałucka 2019)

    کلیدواژه:

    بذر دانه های روغنی ، کلزا ،
  • مدیریت بیماری‏ های گیاهی با استفاده از روش‏ های زراعی Managing crop diseases through cultural practices

    نویسنده: آیدین حسن زاده

    چکیده:

    گزارش‏های علمی متعددی در خصوص اثربخشی اصلاح ازت خاک، در کنترل انواع بیمارگرهای گیاهی وجود دارد (Bailey & Lazarovits, 2003). برای مثال، کاربرد کنجاله سویا در مزارع سیب‏زمینی، به کاهش چشمگیر پژمردگی ورتیسیلیومی، جرب سیب‏زمینی و جمعیت نماتدهای پارازیت گیاهی در خاک مزارع مورد آزمایش، منجر شد (Conn & Lazarovits, 1999;Lazarovits et al., 1999). افزودن کنجاله سویا به خاک، منجر به انتشار آمونیاک در خاک می‏شود که این ماده برای بسیاری از ارگانیسم‏ها از جمله اندام‏های بقای بیمارگرهای گیاهی، سمی است (Bailey & Lazarovits, 2003). مقدار کم کربن آلی در خاک، برای تجمع آمونیاک بسیار مهم است در حالی که مقادیر بالای مواد آلی خاک، از تجمع آمونیاک جلوگیری می‏کند (Tenuta & Lazarovits, 1999).

    کلیدواژه:

    بذر دانه های روغنی ، دانه های روغنی ، کلزا ، سویا ، کتان ، گلرنگ ، کنجد ، آفات و بیماری ها ،
  • مدیریت آفات بادام زمینی Peanut pest management

    نویسنده: رضاپور مهدی علمدارلو

    چکیده:

    کلیدواژه:

    بذر دانه های روغنی ، توسعه کشت دانه های روغنی ، بادام زمینی ، آفات و بیماری ها ،

درباره شماره 105 مردادماه 1399

اهمیت توجه به تولید بذر کلزا در ایران ...................................................................  1

مقالات و رویدادهای علمی..................................................................................... 2

نتایج مقالات جدید کاربردی مربوط به گیاه دانه روغنی کنجد    

کاشت ، داشت و برداشت آفتابگردان 

بیوتکنولوژی...........................................................................................................6

بهبودهای حاصل در دانه های روغنی به کمک بیوتکنولوژی مدرن (گیاه کلزا-قسمت اول)

گیاهپزشکی.........................................................................................................10

مدیریت بیماری‏های گیاهی با استفاده از روش‏های زراعی        

مدیریت آفات بادام زمینی