مدیر تحقیقات و آموزش شرکت توسعه کشت دانه های روغنی:
انتشار سومین ماهنامه اختصاصی توسعه دهندگان بذر شمال ایران INSEC - ویژه نامه کتان
کتان Linseed، که با نام علمی Linum usitatissmum شناخته میشود سالیان درازی است ارقام محلی آن در مناطق کشور تحت نام بزرک تولید میشود و عمدتاً مصرف صنعتی دارد و کمتر به مصرف خوراکی آن توجه میشود. بذر کتان شامل دو واریته قهوهای و زرد هستند که معمولاً خواص تغذیهای مشابه دارند و دارای اسیدهای چرب زنجیر کوتاه امگا 3 میباشند. دراینبین تنها مورد استثنا گونهای از کتان طلایی است که Solin (بانام تجاری Linola) نامیده میشود که دارای پروفیل اسید چرب متفاوت است و اسید چرب امگا 3 در آن بسیار اندک است. ازنظر پزشکی ثابتشده است که مصرف آن در رژیم غذایی باعث پیشگیری از سرطان سینه و سرطان پروستات میشود.
عمدهترین کشورهای تولیدکننده کتان، کانادا (34%)، چین (5/25%)، هندوستان (9%)، آمریکا (8%) و اتیوپی (5/3%) میباشد. به نظر میرسد کشور ما هم بهشرط در اختیار داشتن ارقام اصلاحشده پرروغن بتواند بر روی این گیاه بهعنوان یکی از منابع تأمین روغن نباتی حساب کند و در این خصوص کارخانههای روغنکشی نیز میتوانند بهره برداری لازم را داشته باشند.
مرکز تحقیقات کاربردی و تولید بذر شرکت توسعه کشت دانه های روغنی بهعنوان یک مجموعه تخصصی فعال درزمینه ی بهزراعی و بهنژادی دانه های روغنی، فعالیتهای تحقیقاتی ارزشمندی درزمینه ی تولید ارقام جدید کتان انجام داده است و در حال حاضر نیز، مجموعه ای از اقدامات بهزراعی و بهنژادی را برای تولید ارقام جدید و متنوع ، در دستور کار خود قرار داده است.
در این ویژه نامه کلیه مقالات و مطالب کاربردی مندرج در خبرنامه های پیشین در طی سال های گذشته (از شماره 1-114)، با موضوع گیاه زراعی کتان، جمع آوری و در سرفصل های بهزراعی، فیزیولوژی بذر، بهنژادی، بیوتکنولوژی، کنترل کیفی، مقالات کلیدی و گیاهپزشکی شامل زیر بخش های بیماری ها، علف های هرز و آفات، جهت تسهیل در استفاده از این مطالب برای علاقهمندان، تنظیمشده است.