دسته بندی: بولتن تخصصی ،
شماره 101 فروردین ماه 1399
- نویسنده: علی زمان میرآبادی، صلاح معتمدی، ملیحه شلتوکی، مهتابه صمدی، رضاپور مهدی علمدارلو، آیدین حسن زاده
- سردبیر: علی زمان میرآبادی
- ناشر: شرکت توسعه کشت دانه های روغنی
- تعداد صفحات: 14
- تاریخ نشر: فروردین - ۱۳۹۹
- زبان: فارسی
-
چکیده:
تامین نیاز داخلی روغن کشور از دو نظر حائز اهیمت است. اول استفاده از ظرفیتهای کارشناسی، منابع انسانی و تجهیزات داخلی در حوزههای کشاورزی و صنعت و دوم تامین نیازهای اساسی کشور در شرایط آسیب و بحرانهای اقتصادی و اجتماعی مانند تحریم یا مشکلات احتمالی برای تامینکنندگان خارجی، موضوعی که تحت عنوان خودکفایی داخلی و مسئله پدافند غیر عامل در سالهای اخیر شعار آن داده می شود.
کلیدواژه:
-
چکیده:
ارقام مناطق سرد: طلائیه (پرمحصول)، اوکاپی (پرمحصول و پایداری عملکرد)، هایولا 046 (پرمحصول و مقاوم به خشکی)، اوپرا (متوسط رس، پرمحصول، رشد اولیه سریع)، لیکورد(پرمحصول، پایداری عملکرد)، زرفام (پرمحصول، متوسط رس) و احمدی (پرمحصول، پایداری عملکرد)
ارقام مناطق گرم: هایولا 401 (پرمحصول، پایداری عملکرد و مقاوم به ورس)، هایولا 420 (نسبتا پرمحصول و متوسط رس)، هایولا 308 (پرمحصول، زودرس)، RGS003 (پرمحصول، متوسط رس)، ، مهتاب (زودرس و عملکرد متوسط) ،زمان (متوسط رس و مقاوم به یکی از نژادهای فوما)
کلیدواژه:
-
مروری بر دستکاری ژنتیکی سویا (قسمت آخر) An Overview of Genetic Transformation of Soybean
نویسنده: ملیحه شلتوکی
چکیده:
در بین تکنولوژی های مختلف انتقال ژن، انتقال به واسطه ی اگروباکتریوم برای تولید سویا تراریخته موثرتر بوده است زیرا روشی ساده و آشنا برای محققان است و حداقل هزینه و تجهیزات را نیاز دارد. تاکنون گزارش های زیادی در رابطه با شرایط مطلوب برای دستیابی به بازدهی بالا در تراریختگی سویا، منتشر شده است، مانند : شرایط مربوط به تلقیح اگروباکتریوم و ترکیبات محیط کشت.
کلیدواژه:
-
بهبود و اصلاح بادام زمینی با استفاده از منابع ژنتیکی و گونه های خویشاوند Improvement and breeding groundnut (Arachis hypogaea L.) using genetic resources and relative species
نویسنده: مهتابه صمدی
چکیده:
بادامزمینی (Arachis hypogaea L.، 2n = 4x = 40، AABB) لگوم خودگردهافشان، آلوتتراپلوئید متعلق به خانواده حبوبات (Fabaceae) است. بذور بادامزمینی منبع غنی روغن (56-35 درصد) پروتئین (30-25 درصد)، کربوهیدراتها (19-5/9 درصد)، مواد معدنی (P، Ca ، Mg وK ) و ویتامینها (E، K و B) میباشند. بادامزمینی دارای کاربردهای مختلف صنعتی از جمله محصولاتی مانند مواد غذایی، کنجاله، رنگها، روانکنندهها و حشرهکشها میباشد(Variath and Janila 2017). بعلاوه، بادامزمینی محصول ایدهآل در سیستمهای تناوبی به منظور بهبود حاصلخیزی خاک به دلیل توانایی طبیعی آن در تثبیت نیتروژن جوی است (Jaiswal et al. 2017). با وجود اینکه در گذشته تلاشهای موفقی جهت ایجاد ارقام بادامزمینی با صفات زراعی و خصوصیات کیفی مطلوب مانند میزان اسیدهای چرب زیاد در ترکیب با عملکرد بالا، زودرسی، تحمل به خشکی یا مقاومت در برابر بیماریهای برگی صورت گرفتهاست اما پیشرفت اصلاحی محدودی در این گیاه وجود داشته است. بنابراین، ایجاد واریتههای مختلف با ویژگیهای کیفی متفاوت برای افزایش بهرهوری و کیفیت محصول به منظور برآوردن خواستههای کشاورزان و امنیت غذایی بازارهای منطقهای و محلی مهم است.
کلیدواژه:
-
چکیده:
کلیدواژه:
-
چالش های فراروی شناسایی ژن های مقاومت به عوامل بیماری زا در کلزا ( بخش چهارم) Current Status and Challenges in Identifying Disease Resistance Genes in Brassica napus
نویسنده: علی زمان میرآبادی
چکیده:
در ادامه مطالب درج شده در خبرنامه شماره 100 در خصوص استفاده از منابع مقاومت کلزا به بیماری ساق سیاه، منابع مقاومت به بیماری ساق سیاه عموما در ارقام زمستانه از نظر فراوانی و تنوع بیشتر از ارقام تجاری بهاره هستند(Rouxel et al. 2003). B.napus و B.rapa هر دو منابع خوبی از ژن های مقاومت به بیماری ساق سیاه کلزا در روی ژنوم A خود دارند بطوریکه برخی ژنهای مقاومت مانند سری LepR از برخی گونههای جنس راپا مثل B. rapa ssp. Sylvestris در تلاقی بین گونهایی استفاده شده است(Yu et al. 2005, 2008, 2013).
کلیدواژه:
-
مدیریت بیماری های گیاهی با استفاده از روش های زراعی Managing crop disease through cultural practices
نویسنده: آیدین حسن زاده
چکیده:
تامین مواد معدنی مناسب، برای تولید محصولات کشاورزی ضروری است. با این وجود، مصرف این مواد میتواند بر گسترش بیماریهای گیاهی تاثیر قابل توجهی داشته باشد (Datnoff et al., 2007a; Walters & Bingham, 2007). کاربرد کود میتواند باعث افزایش و یا کاهش گسترش بیماریهای گیاهی وعوامل بیماریزا شود.تاثیر بر رشد گیاه، مکانیسمهای مقاومت گیاه و اثرات مستقیم بر عوامل بیماریزا، از جمله اثرات کاربرد مواد مغذی است (Walters & Bingham, 2007).
کلیدواژه:
درباره شماره 101 فروردین ماه 1399
سخن نخست..............................................................................................................................1
مقالات و رویدادهای علمی........................................................................................................ 2
کاشت، داشت و برداشت کلزا
مروری بر دستکاری ژنتیکی سویا (قسمت آخر)
بهبود و اصلاح بادامزمینی با استفاده از منابع ژنتیکی و گونههای خویشاوند
گیاهپزشکی...............................................................................................................................8
مدیریت آفات کتان
چالش های فراروی شناسایی ژنهای مقاومت به عوامل بیماری زا در کلزا ( بخش چهارم)
مدیریت بیماریهای گیاهی با استفاده از روشهای زراعی