دسته بندی: بولتن تخصصی ،

شماره 101 فروردین ماه 1399

  • نویسنده: علی زمان میرآبادی، صلاح معتمدی، ملیحه شلتوکی، مهتابه صمدی، رضاپور مهدی علمدارلو، آیدین حسن زاده
  • سردبیر: علی زمان میرآبادی
  • ناشر: شرکت توسعه کشت دانه های روغنی
  • تعداد صفحات: 14
  • تاریخ نشر: فروردین - ۱۳۹۹
  • زبان: فارسی
نسخه الکترونیکی
  • سخن سردبیر

    نویسنده: علی زمان میرآبادی - مدیریت محترم تحقیقات و آموزش

    چکیده:

    تامین نیاز داخلی روغن کشور از دو نظر حائز اهیمت است. اول استفاده از ظرفیت‏های کارشناسی، منابع انسانی و تجهیزات داخلی در حوزه‏های کشاورزی و صنعت و دوم تامین نیازهای اساسی کشور در شرایط  آسیب  و بحران‏های اقتصادی و اجتماعی مانند تحریم یا مشکلات احتمالی برای تامین‏کنندگان خارجی، موضوعی که تحت عنوان خودکفایی داخلی و مسئله پدافند غیر عامل در سالهای اخیر شعار آن داده می شود.

    کلیدواژه:

  • کاشت، داشت و برداشت کلزا (Brassica napus)

    نویسنده: صلاح معتمدی

    چکیده:

    ارقام مناطق سرد:  طلائیه (پرمحصول)، اوکاپی (پرمحصول و پایداری عملکرد)، هایولا 046 (پرمحصول و مقاوم به خشکی)، اوپرا (متوسط رس، پرمحصول، رشد اولیه سریع)، لیکورد(پرمحصول، پایداری عملکرد)، زرفام (پرمحصول، متوسط رس) و احمدی (پرمحصول، پایداری عملکرد)

    ارقام مناطق گرم: هایولا 401 (پرمحصول، پایداری عملکرد و مقاوم به ورس)، هایولا 420 (نسبتا پرمحصول و متوسط رس)، هایولا 308 (پرمحصول، زودرس)،  RGS003 (پرمحصول، متوسط رس)، ، مهتاب (زودرس و عملکرد متوسط) ،زمان (متوسط رس و مقاوم به یکی از نژادهای فوما)

    کلیدواژه:

  • مروری بر دستکاری ژنتیکی سویا (قسمت آخر) An Overview of Genetic Transformation of Soybean

    نویسنده: ملیحه شلتوکی

    چکیده:

    در بین تکنولوژی های مختلف انتقال ژن، انتقال به واسطه ی اگروباکتریوم برای تولید سویا تراریخته موثرتر بوده است زیرا روشی ساده و آشنا برای محققان است و حداقل هزینه و تجهیزات را نیاز دارد. تاکنون گزارش های زیادی در رابطه با شرایط مطلوب برای دستیابی به بازدهی بالا در تراریختگی سویا، منتشر شده است، مانند : شرایط  مربوط به تلقیح اگروباکتریوم و ترکیبات محیط کشت.

    کلیدواژه:

  • بهبود و اصلاح بادام ‏زمینی با استفاده از منابع ژنتیکی و گونه ‏های خویشاوند Improvement and breeding groundnut (Arachis hypogaea L.) using genetic resources and relative species

    نویسنده: مهتابه صمدی

    چکیده:

    بادام‏زمینی (Arachis hypogaea L.، 2n = 4x = 40، AABB) لگوم خود‏گرده‏افشان، آلوتتراپلوئید متعلق به خانواده حبوبات (Fabaceae) است. بذور بادام‏زمینی منبع غنی روغن (56-35 درصد) پروتئین (30-25 درصد)، کربوهیدرات‏ها (19-5/9 درصد)، مواد معدنی (P، Ca ، Mg وK ) و ویتامین‏ها (E، K و B) می‏باشند. بادام‏زمینی دارای کاربردهای مختلف صنعتی از جمله محصولاتی مانند مواد غذایی، کنجاله، رنگ‏ها، روان‏کننده‏ها و حشره‏کش‏ها می‏باشد(Variath and Janila 2017). بعلاوه، بادام‏زمینی محصول ایده‏آل در سیستم‏های تناوبی به منظور بهبود حاصلخیزی خاک به دلیل توانایی طبیعی آن در تثبیت نیتروژن جوی است (Jaiswal et al. 2017). با وجود اینکه در گذشته تلاش‏های موفقی جهت ایجاد ارقام بادام‏زمینی با صفات زراعی و خصوصیات کیفی مطلوب مانند میزان اسیدهای چرب زیاد در ترکیب با عملکرد بالا، زودرسی، تحمل به خشکی یا مقاومت در برابر بیماری‏های برگی صورت گرفته‏است اما پیشرفت اصلاحی محدودی در این گیاه وجود داشته است. بنابراین، ایجاد واریته‏های مختلف با ویژگی‏های کیفی متفاوت برای افزایش بهره‏وری و کیفیت محصول به منظور برآوردن خواسته‏های کشاورزان و امنیت غذایی بازارهای منطقه‏ای و محلی مهم است.

    کلیدواژه:

  • مدیریت آفات کتان Flax Pest Management

    نویسنده: رضاپور مهدی علمدارلو

    چکیده:

    کلیدواژه:

  • چالش های فراروی شناسایی ژن های مقاومت به عوامل بیماری زا در کلزا ( بخش چهارم) Current Status and Challenges in Identifying Disease Resistance Genes in Brassica napus

    نویسنده: علی زمان میرآبادی

    چکیده:

    در ادامه مطالب درج شده در خبرنامه  شماره  100 در خصوص  استفاده از منابع مقاومت کلزا به بیماری ساق سیاه،  منابع مقاومت  به بیماری ساق سیاه عموما در ارقام زمستانه از نظر فراوانی و تنوع بیشتر از ارقام تجاری بهاره هستند(Rouxel et al. 2003). B.napus و B.rapa هر دو منابع خوبی از ژن های مقاومت به بیماری ساق سیاه کلزا در روی ژنوم A خود دارند بطوریکه برخی ژن‏های مقاومت مانند سری LepR از برخی گونه‎های جنس راپا مثل B. rapa ssp. Sylvestris  در تلاقی بین گونه‏ایی استفاده شده است(Yu et al. 2005, 2008, 2013).

    کلیدواژه:

  • مدیریت بیماری‏ های گیاهی با استفاده از روش‏ های زراعی Managing crop disease through cultural practices

    نویسنده: آیدین حسن زاده

    چکیده:

    تامین مواد معدنی مناسب، برای تولید محصولات کشاورزی ضروری است. با این وجود، مصرف این مواد می‏تواند بر گسترش بیماری‏های گیاهی تاثیر قابل توجهی داشته باشد (Datnoff et al., 2007a; Walters & Bingham, 2007). کاربرد کود می‏تواند باعث افزایش و یا کاهش گسترش بیماری‏های گیاهی وعوامل بیماری‏زا شود.تاثیر بر رشد گیاه، مکانیسم‏های مقاومت گیاه و اثرات مستقیم بر عوامل بیماریزا، از جمله اثرات کاربرد مواد مغذی است (Walters & Bingham, 2007).

    کلیدواژه:

درباره شماره 101 فروردین ماه 1399

سخن نخست..............................................................................................................................1

مقالات و رویدادهای علمی........................................................................................................ 2

 کاشت، داشت و  برداشت کلزا

مروری بر دستکاری ژنتیکی سویا (قسمت آخر)

بهبود و اصلاح بادام‏زمینی با استفاده از منابع ژنتیکی و گونه‏های خویشاوند

گیاهپزشکی...............................................................................................................................8

مدیریت آفات کتان

چالش های فراروی  شناسایی ژنهای  مقاومت به عوامل بیماری زا  در کلزا ( بخش چهارم)

مدیریت بیماری‏های گیاهی با استفاده از روش‏های زراعی