دسته بندی: بولتن تخصصی ،
شماره 104 تیرماه 1399
- نویسنده: علی زمان میرآبادی، مهتابه صمدی، میترا رمضانی، صلاح معتمدی، آیدین حسن زاده، رضاپور مهدی علمدارلو
- سردبیر: علی زمان میرآبادی
- ناشر: شرکت توسعه کشت دانه های روغنی
- تعداد صفحات: 11
- تاریخ نشر: تیر - ۱۳۹۹
- زبان: فارسی
-
چکیده:
دانه کلزا به دلیل میزان درصد روغن و پروتئین خود، نقش مهمی در تامین روغن خوراکی و همچنین کنجاله ایفا میکند. بررسی سوابق تولید این زراعت درفاصله سالهای 1961 تا 2018 در جهان نشان می دهد(جدول 1)، همواره تولید این محصول در جهان رو به افزایش بوده به طوریکه میزان تولید این زراعت از حدود 3.5 میلیون تن در سال 1961 به 75 میلیون تن در سال 2018 رسیده است. برخی کشورها سهم بیشتری در این میزان تولید داشته که بر اساس مجموع میانگین تولید آنها در جدول 1 اسامی 12 کشور برتر تولید کننده این دانه روغنی در مقایسه با میزان سهم کشورمان ایران آورده شده است. با توجه به تفاوت فاحش میزان تولید کشورها و از طرفی به منظور نمایش روشن تر میزان تغییرات سالانه تولید در هر کشور، میزان تولید کشور ها بر اساس دادههای لگاریتمی بر مبنای 10 آورده شده است.
کلیدواژه:
دانه های روغنی ، توسعه کشت دانه های روغنی ، کلزا ، -
بهبود و اصلاح گلرنگ با استفاده از منابع ژنتیکی و گونه های خویشاوند Improvement and breeding safflower (Carthamus tinctorius L.) using relative species
نویسنده: مهتابه صمدی
چکیده:
گلرنگ (Carthamus tinctorius L.) به خانواده Compositae یا Asteraceae تعلق دارد. این گیاه زراعی دیپلوئید (2n= 2x= 24) و تنها گونه زراعی جنس Carthamus است. گلرنگ به دلیل تحمل به سرما، خشکی و شوری (Weiss, 2000)، از محصولات مهم دانه روغنی در مناطق خشک و نیمه خشک جهان است. گلهای این گیاه به طور سنتی در رنگ آمیزی، به عنوان طعمدهنده غذاها، تهیه رنگ و مصارف دارویی کشت میشود. از سالهای دور، این محصول به عنوان منبع روغن نباتی برای مصرف انسان و یا با اهداف صنعتی کشت میگردید. مشخص شده است خویشاوندان وحشی گیاه اهلی شده گلرنگ، یک خزانه ژن متنوع و با پتانسیل بالای از خصوصیات ژنتیکی مطلوب را در خود جای داده است. یکی از راههای افزایش تنوع ژنتیکی برای تحمل به تنش های غیر زنده در گیاهان زراعی، استفاده از خویشاوندان نزدیک گیاهان اهلی با هدف بهبود ژنتیکی مد نظر طی برنامههای اصلاحی است. مطالعات بسیاری برای بهبود محصولات زراعی از طریق انتقال ژن خویشاوندان وحشی صورت گرفته است.
کلیدواژه:
دانه های روغنی ، گلرنگ ، -
چکیده:
بادامزمینی (Arachis hypogea L) گیاهی یکساله از خانواده لگومها است که در مناطق استوایی و نیمه استوایی دنیا کشت میشود. بادامزمینی حاوی روغن خوراکی با کیفیت بالا(50%)، پروتئین با قابلیت هضم آسان(حدود 25%) و کربوهیدارتها(حدود 20%) میباشد. از لحاظ تجاری، بادامزمینی چهارمین منبع مهم روغن و سومین منبع مهم پروتئین گیاهی است. در این مقاله به بررسی مختصر برخی مطالعات اخیر انجام شده در رابطه با بهبود عملکرد و مدیریت بیماریهای بادام زمینی پرداخته میشود.
کلیدواژه:
بذر دانه های روغنی ، دانه های روغنی ، بادام زمینی ، -
چکیده:
کلیدواژه:
دانه های روغنی ، بادام زمینی ، -
مدیریت بیماری های گیاهی با استفاده از روش های زراعی Managing crop diseases through cultural practices
نویسنده: آیدین حسن زاده
چکیده:
همانطور که پیش از این در خصوص نقش کودهای مختلف شامل نیتروژن، فسفر، پتاسیم و کلسیم بیان شد، علیرغم برخی ناسازگاریها، تغذیه محصولات زراعی در بروز و شدت طیف وسیعی از عوامل بیماریزای گیاهی تاثیرگذار است.
نتایج بسیاری از مطالعات علمی در این خصوص نشان داده است مدیریت صحیح تغذیه گیاهان با استفاده از کودهای مناسب، میتواند به کنترل بیماریهای گیاهی کمک نماید. با این حال، به دلیل تاثیر میزان مصرف کودها بر کیفیت و عملکرد محصول، میبایست در استفاده از این کودها در رسیدن به حداکثر عملکرد و کیفیت محصول و به حداقل رساندن بیماریهای گیاهی، تعادل برقرار شود. بنابراین، برای بهبود کنترل بیماریهای گیاهی، میتوان میزان کوددهی را بر اساس اثرات تغذیه بر توسعه بیماری، تعامل بین عملکرد و کیفیت محصول با بیماری و کیفیت و عملکرد بالقوه محصول در نبود بیماری، اصلاح نمود.
کلیدواژه:
دانه های روغنی ، آفات و بیماری ها ، -
چکیده:
کلیدواژه:
دانه های روغنی ، بادام زمینی ، آفات و بیماری ها ،
درباره شماره 104 تیرماه 1399
بررسی وضعیت کلزا در 57 سال گذشته................................................................... 1
مقالات و رویدادهای علمی....................................................................................... 2
بهبود و اصلاح گلرنگ با استفاده از منابع ژنتیکی و گونه های خویشاوند
نتایج مقالات جدید کاربردی مربوط به گیاه دانه روغنی بادام زمینی
گیاهپزشکی............................................................................................................7
مدیریت بیماریهای گیاهی با استفاده از روشهای زراعی
مدیریت بیماریهایبادام زمینی