دسته بندی: بولتن تخصصی ،
شماره 105 مردادماه 1399
- نویسنده: علی زمان میرآبادی، میترا رمضانی، صلاح معتمدی، سارا کبیرنتاج، آیدین حسن زاده، رضاپور مهدی علمدارلو
- سردبیر: علی زمان میرآبادی
- ناشر: توسعه کشت دانه های روغنی
- تعداد صفحات: 13
- تاریخ نشر: تیر - ۱۳۹۹
- زبان: فارسی
-
اهمیت توجه به تولید بذر کلزا در ایران Importance of considering the canola seed production in Iran
نویسنده: علی زمان میرآبادی
چکیده:
بر اساس آمار گمرک، در دوازده ماهه سال 1397 در حدود 600 تن بذر کلزا از کشورهای فرانسه، اسپانیا، آلمان، صربستان و امارت متحده (مربوط به سایر کشورهای تولید کننده) به ارزش بیش از 300 میلیارد تومان وارد کشور شده است. در صورتیکه میزان مصرف بذر کلزا در هکتار را شش کیلوگرم در نظر بگیریم و سطح زیر کشت کلزا را در سال مذکور حدود 200 هزار هکتار فرض نمائیم، میتوان نتیجه گرفت به طور تقریبی بذر کلزا وارداتی در سال مذکور تامین کننده نیاز نصف سطوح کشت کلزا در کشور بوده است
کلیدواژه:
بذر دانه های روغنی ، توسعه کشت دانه های روغنی ، کلزا ، -
نتایج مقالات جدید کاربردی مربوط به گیاه دانه روغنی کنجد New applied publications on sesame oilseed crop
نویسنده: میترا رمضانی
چکیده:
کنجد(Sesamum indicum L. ) ، گیاهی دانه روغنی یکساله متعلق به خانواده pedaliacea با برگهایی پهن، خودگشن و روز کوتاه است که معمولا طی 46-43 روز به گل میرود. عادت رشدی این گیاه به صورت نامحدود بوده و به همین دلیل کپسولها به صورت یکنواخت نمیرسند. دانه کنجد حاوی روغن خوراکی و با کیفیتی است که برای پخت و پز و سالاد استفاده میشود. کنجد به دلیل درصد روغن بالا و مطلوب، به پادشاه دانههای روغنی مشهور است. روغن کنجد بیرنگ و بدون بو و بذرهای آن حاوی 64-46% روغن، 28-20% پروتئین، 16-14% قند و 7-5% مواد معدنی میباشند (Azam Khan et al, 2020). در این مقاله به بررسی برخی از مطالعات اخیر انجام شده جهت بهبود عملکرد و کیفیت کنجد در زمینههای بهزراعی، بهنژادی، بیوتکنولوژی و گیاهپزشکی پرداخته میشود.
کلیدواژه:
دانه های روغنی ، کنجد ، -
چکیده:
کلیدواژه:
بذر دانه های روغنی ، آفتابگردان ، -
بهبودهای حاصل در دانه های روغنی به کمک بیوتکنولوژی مدرن (گیاه کلزا-قسمت اول) Oilseed crops improvement with the help of modern biotechnology (canola seed, part 1)
نویسنده: سارا کبیرنتاج
چکیده:
گیاه کلزا (Brassica napus L.) سومین محصول مهم روغنی جهان بوده و در بین آن دسته از محصولات زراعی که هدف اصلاح ژنتیکی بودهاند، تاریخچه بینظیری دارد بطوریکه یکی از اولین و پرشتابترین محصول اصلاح شده بیوتکنولوژیکی است. کلزا توسط تمدنهای باستانی در آسیا و مدیترانه کشت و از روغن آن برای روشنایی استفاده میشد. این گیاه اولین بار 2000 سال قبل از میلاد مسیح در کشور هند کشف و در قرن 13 در اروپا کشت گردید. ارقام اولیه این گیاه کانادایی بوده و به عنوان روانکننده در کشتیهای نیروی دریایی مورد استفاده قرار میگرفتند. کلزا تا پایان جنگ جهانی دوم، در کشورهای غربی جهت مقاصد خوراکی مورد بهره برداری قرار نمیگرفت ولیکن در آن زمان، کمبود چربی و روغن، منجر به بررسی چندین گونه از جمله گل آفتابگردان، گلرنگ، سویا و کلزا به عنوان منبع روغن خوراکی شد. در نتیجهی این بررسی، گیاه کلزا در مناطق وسیعی از غرب کانادا توسط محققین سازگار شد. این سلسله رویکردها نهایتاً منجر به پیشرفت محصول کلزا دانه روغنی و اصلاح آن گردید (Beszterda & Nogala-Kałucka 2019)
کلیدواژه:
بذر دانه های روغنی ، کلزا ، -
مدیریت بیماری های گیاهی با استفاده از روش های زراعی Managing crop diseases through cultural practices
نویسنده: آیدین حسن زاده
چکیده:
گزارشهای علمی متعددی در خصوص اثربخشی اصلاح ازت خاک، در کنترل انواع بیمارگرهای گیاهی وجود دارد (Bailey & Lazarovits, 2003). برای مثال، کاربرد کنجاله سویا در مزارع سیبزمینی، به کاهش چشمگیر پژمردگی ورتیسیلیومی، جرب سیبزمینی و جمعیت نماتدهای پارازیت گیاهی در خاک مزارع مورد آزمایش، منجر شد (Conn & Lazarovits, 1999;Lazarovits et al., 1999). افزودن کنجاله سویا به خاک، منجر به انتشار آمونیاک در خاک میشود که این ماده برای بسیاری از ارگانیسمها از جمله اندامهای بقای بیمارگرهای گیاهی، سمی است (Bailey & Lazarovits, 2003). مقدار کم کربن آلی در خاک، برای تجمع آمونیاک بسیار مهم است در حالی که مقادیر بالای مواد آلی خاک، از تجمع آمونیاک جلوگیری میکند (Tenuta & Lazarovits, 1999).
کلیدواژه:
بذر دانه های روغنی ، دانه های روغنی ، کلزا ، سویا ، کتان ، گلرنگ ، کنجد ، آفات و بیماری ها ، -
چکیده:
کلیدواژه:
بذر دانه های روغنی ، توسعه کشت دانه های روغنی ، بادام زمینی ، آفات و بیماری ها ،
درباره شماره 105 مردادماه 1399
اهمیت توجه به تولید بذر کلزا در ایران ................................................................... 1
مقالات و رویدادهای علمی..................................................................................... 2
نتایج مقالات جدید کاربردی مربوط به گیاه دانه روغنی کنجد
کاشت ، داشت و برداشت آفتابگردان
بیوتکنولوژی...........................................................................................................6
بهبودهای حاصل در دانه های روغنی به کمک بیوتکنولوژی مدرن (گیاه کلزا-قسمت اول)
گیاهپزشکی.........................................................................................................10
مدیریت بیماریهای گیاهی با استفاده از روشهای زراعی
مدیریت آفات بادام زمینی